Take Comfort in Geometry

4/4/2019

The 631-sqm house is built on a 390-sqm footprint, consisting of two semi-circular floors and a rectangular attic. The first floor is for the living room, dining room, kitchen, TV room, powder room and ancillary areas. The first three rooms open with slide-fold doors to the perimeter koi pond, which makes the house seem as if it is floating on the water. To get to the main entrance, you have to cross a suspended glass bridge over the pond.

Entering the house in daylight, you will be showered with sunshine from the three-floor void. There is a lift by the side of this space, which serves all the floors. You can also take the stairs as an option. It is a suspended sculptural curve staircase, which you will see directly once you enter the house. It is constructed in mild steel and clad in veneer. The fabrication of the curve stairs took a while because of the level of difficulty, and the curve glass railing had to be manufactured in China. In return, it makes a striking centrepiece.

The second floor is for the master bedroom with its own study, walk-in wardrobe, bathroom, TV area and two guest bedrooms with en-suite bathrooms. The master bedroom wing is fenced with a one-metre wide balcony that protrudes above the koi pond. It is detailed with vertical alum fins, which not only have an aesthetic purpose, but also offer privacy and sunscreen while allowing natural ventilation.

The house is all about basic geometric forms. The land is in a triangular shape, the predominant form is semi-circular, and the attic at the third floor is rectangular. The attic is an entertainment hall with a set of sofas, audio visual devices and whatnot. It opens to a roof terrace, where alfresco dinners take place at the eight-seat dining table. The house is designed only for a couple, so there is no need to add more bedrooms on the top floor.

The façade of the house hints at openness and privacy at the same time, from the alum fins and wide circular glass windows. The fins give more mass to the protruding second floor, which creates an open, close, open massing from the first floor to the third floor, which suits the use of the floors in terms of public and private.

Like this story, share to your friends
Vira Tanka
Author
Having her bachelor degree from Visual Communication Design of Bandung Institute of Technology, she explored her other interest in writing by being a writer for TV programs and travel magazines. Always keeping her love for the art, she actively sketches just about everything, from urban landscape to nature, in between writing projects.

Related Stories