A Family Dream Home

Photography By Bagus Tri Laksono
3/8/2019

A family of three generations owned a land bank nearby their old house. They looked for an architect to meet their taste in classic design and found a project done by Hawawinata & Associates in iD’s “Home & Living” edition a couple years ago. They contacted Erwin Hawawinata, the principal, who was then commissioned to design their dream home. Let’s take a tour!

The house is located strategically in a residential area which is adjacent to a main road and commercial district. This gives a plus point for accessibility, but also a challenge for security. In addition to the 24-hour digital security system, the architect then applies a tall wall fence with an intricate steel gates that give both protection and a luxurious first glance of the house.

It was designed to be a big family home – housing the parents, children and grandchildren. Erwin, who has been designing many classic residences, suggested the American classic style, as it is not too heavy for the younger generation, but can also achieve the classic appearance adorned by the parents. The style can be seen synchronously on the façade and in the interior.

The home has two entrances. The one on the front side is designed for guests, hence connecting the terrace with a foyer, a parlour and a guest bedroom before entering the main hall. The other entrance is on the side of the house. The family prefers this entrance, as they can go directly to the main hall from the drop off point.

The main hall is the centre of the house. It serves as an access between the public area nearby the front entrance, the bedrooms upstairs and the common area at the back of the house. This grandeur space is adorned with its two-level void of high ceiling, a split staircase and decorative stained glass windows. All the rooms are equipped with air conditioning system, yet they still allow natural daylight to come through the windows.

Private sections are located on the second and third level, which can be accessed by the stairs or lift. As the children have grown up and started their families, each of their bedrooms has an annex for their kids; thus strengthening a close relationship between parents and the kids.

The parents enjoy the best view from the most spacious bedroom at the penthouse. Their privacy is well kept as they have most of the top floor only for themselves. Each of these bedrooms is designed accordingly to the personality of the owners – all includes an en-suite bathroom and a walking closet.

The family gathers at the back of the house. Here there is a common area, consisting of living room, dining room and a pantry. The connectivity of these three rooms is useful as people can be together while doing different activities and especially when they host parties. It is located side by side with a terrace facing the backyard and the swimming pool. Located at the end of the common area, the pantry is next to the service area. There is a multifunction corner beside the pantry that serves as a barbeque grill area for parties.

Together with Aji Warpani, Erwin has designed this house according to the needs and personality of the owners. The sequence are made in balance—the private area gained adequate serenity and privacy for the family to rest and enjoy their me-time, while the public area is designed very comfortable that now the family gathers longer and more often. With such design style, they have indeed strengthened their family ties.

Like this story, share to your friends
THIS STORY WAS A COLLABORATION BETWEEN
Barbara Hahijary
Author
Barbara earned her bachelor's degree in architecture from the Interior Architecture Program of the University of Indonesia in 2013. Historical or heritage buildings, as well as utilitarian design, fascinates her as it is the interaction between people and architecture that remains her favourite topic to explore. Besides architecture, her interests include design, handcrafts, literature and social issues.
Bagus Tri Laksono
Photographer

Related Stories