Architecture / Interior /

Take Comfort in Geometry

A difficult situation often calls for extra creativity to find a solution. As a case in point, let’s look at a triangle of land with a narrow frontage and a wide back as a site to build a house, located at 15 Moreton Close, Singapore. Lim Ai Tiong (LATO) Architects/Design came up with an out-of-the-box solution. It was a semi-circular house, or as they call it, the Half Moon House.

The Half Moon House - The koi pond that goes around the house

The 631-sqm house is built on a 390-sqm footprint, consisting of two semi-circular floors and a rectangular attic. The first floor is for the living room, dining room, kitchen, TV room, powder room and ancillary areas. The first three rooms open with slide-fold doors to the perimeter koi pond, which makes the house seem as if it is floating on the water. To get to the main entrance, you have to cross a suspended glass bridge over the pond.

Entering the house in daylight, you will be showered with sunshine from the three-floor void. There is a lift by the side of this space, which serves all the floors. You can also take the stairs as an option. It is a suspended sculptural curve staircase, which you will see directly once you enter the house. It is constructed in mild steel and clad in veneer. The fabrication of the curve stairs took a while because of the level of difficulty, and the curve glass railing had to be manufactured in China. In return, it makes a striking centrepiece.

The Half Moon House - View at first floor

The second floor is for the master bedroom with its own study, walk-in wardrobe, bathroom, TV area and two guest bedrooms with en-suite bathrooms. The master bedroom wing is fenced with a one-metre wide balcony that protrudes above the koi pond. It is detailed with vertical alum fins, which not only have an aesthetic purpose, but also offer privacy and sunscreen while allowing natural ventilation.

The house is all about basic geometric forms. The land is in a triangular shape, the predominant form is semi-circular, and the attic at the third floor is rectangular. The attic is an entertainment hall with a set of sofas, audio visual devices and whatnot. It opens to a roof terrace, where alfresco dinners take place at the eight-seat dining table. The house is designed only for a couple, so there is no need to add more bedrooms on the top floor.

The Half Moon House - Staircase

The façade of the house hints at openness and privacy at the same time, from the alum fins and wide circular glass windows. The fins give more mass to the protruding second floor, which creates an open, close, open massing from the first floor to the third floor, which suits the use of the floors in terms of public and private.

The Half Moon House - First Floor

The Half Moon House - Eksterior

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail to someone
Leave a comment

RECOMMENDED STORIES

Tropical Living

Touring a private residence in Central Java that’s all about nature, Javanese elements and serenit...

The Subtle Sanctuary

A luxurious apartment with a sleek form and a simple, modern concept.

A House of Memories and Heritage

Inside the house of the Menon family and how it's become an important representation of their charac...

The Meaning of a House in Today’s World

Building or owning a house is one of the most important stages in one’s life. Not only is...