Architecture / Interior /

How British Council in Jakarta Includes Democracy In Its Contemporary Interior

The design of the British Council’s office in Senopati, South Jakarta, is not just contemporary, chic and ergonomic. It physically embodies the 85-year-old organization’s ethos of democracy, inclusivity and diversity.

Photo by Bagus Tri Laksono

IMG_9062

Entering the British Council 
office in Senopati, South Jakarta is like stepping into a sleekly designed office of the future. The space has an open plan with no assigned seats. Every employee, including Country Director Paul Smith, uses a 
web interface to register for a desk. Organically curved mesh chairs by Herman Miller mate with
a 10-person collaboration table with ergonomic cutouts, while a high-walled diner-style booth, informally called the Karaoke Room, sits six facing a flat-screen monitor.

The office, Smith says, is more than a base of operations. It captures the essence of the British Council. “It’s not being done because it’s ‘modern’,” he adds. “We are a single team, moving around
and constantly engaging. Our mission is holistic, inclusive and democratic, promoting equality
and diversity. No one is privileged. They’re all 
hot desking. I would much rather that the staff is outside the office, making it happen. You don’t relate to people by having endless meetings.”

In Jakarta, Smith leads a team of about 10 British citizens and 90 Indonesians running programs including language training and assessment, as well as arts and societal development initiatives that operate throughout the archipelago.

Space, line, colour, technology, ergonomics and an enlightened management philosophy have all been deployed to yield a space that encourages creativity by removing borders. In the spacious lobby, cleverly deployed vertical wooden baffles cut a path through the ceiling, running in a zig-zag pattern that’s mirrored below by wooden flooring, neatly defining a walkway between carpeted sections as well as dividing the space.

IMG_9197

Filled with a copious amount of playfully coloured stools, chairs and Y-shaped seats, the lobby is bordered by a meeting room divisible into smaller spaces such as classrooms, when the British Council offers students language assessments.
In a nod to Indonesia, a diagonal batik pattern has been emblazoned on the glass wall separating office and lobby. The motif reappears throughout the office, laser etched into room signage or on glass room panels, among other places.

Passing from the public to the secured space, a visitor has a sense of openness.

Floor-to-ceiling windows run the length of the front area, bathing it in natural light. The high exposed ceiling has been done in black, with the vertical wooden baffles from the lobby continuing to weave their way above.

IMG_9214

A kitchen done in warm wood stands by the entrance and is flanked by the 10-person ergonomic collaboration table. Dubbed “The Warung”, the glass-enclosed kitchen features excellent views; mod/cons such as a flat-screen television, microwave and refrigerator, and a high wooden table with minimalist bar stools and built-in table-top outlets so staff can dine while working. Colourful bench seating and stools sit in front of a sleek white cafeteria tables under the batik motif.

The build-out encourages work to be done in many different ways. Past the collaboration table is a wraparound booth and worktable facing a flat-screen monitor smartly mounted on a structural support, around which people must squeeze to enter. High fabric partitions offer privacy in a public space.

On the other side of the column are two 2-person tables oriented perpendicular to the space’s main axis. The seats look as if they’ve been taken from an American diner, although they are topped by a futuristic light fixture/USB charger and not salt and pepper shakers.

IMG_9116

To the left are meeting rooms, some barely big
enough for two, offering privacy for phone calls as
well as dazzling high-tech touchscreen whiteboards.
 On the right, perpendicular to the main axis, are seven long worktables, each seating four. The 28 workstations feature Black Herman Miller ergonomic seats, as well as a dock for the laptops issued to each employee that mates with a built in charger, internet access and adjustable flat screen monitor.

Smith says he typically sits at the very first bank of worktables, by the window, facing people as they enter–and his senior managers typically
sit close by. Those first workstations feature desks that can be lowered for wheelchair access or raised as standing desks. Inclusion has been writ into
the office design, he adds. “We seek to empower, taking it from sympathy to liberating the capability of the disabled.”

A back room hosts an additional four banks of four workstations and is rimmed by cafeteria-style seating and barstools that can accommodate an additional 20 or so people. To the rear lies “The Pod”: Four high cubicles done in green, ideal
for intense quiet work, as well as a privacy room with a comfortable chair that staff can reserve for anything from pumping breast-milk to meditation or even a brief mid-day nap.

DSCF1491

While having an open-plan office that has fewer workstations than staffers might seem risky, the solution works, given that staff are usually in the field, Smith says. Accordingly, desks are booked on a half-day basis. Further, the perennial problem of open-plan offices–no personal space–has been solved, giving each staffer a huge locker for backpacks and papers and business units also have lockers for shared equipment.

While all furnishings were British import, so is the office art, which came from the British Council’s art collection, the world’s third-largest collection of British art. Design and architectural standards for the Jakarta office came from the British Council in Hong Kong, which coordinates this work globally and which hired contractors in Singapore, as well as local interior design consultants for the build out.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail to someone
Leave a comment

RECOMMENDED STORIES

Sinar Mas Land Digital Hub: Towards the Future

Sinar Mas Land developed a digital and technology-oriented district called Digital Hub

Inside Brazilian Residence and What It Tells You About the Country

Photo by Bagus Tri Laksono Aspiring to be an ambassador since he
 was 13 years old, Brazil ambassa...

Check out These Beautiful Modern Adaptation of Islamic Design

Muslims relish in an alluringly artistic heritage that has taken a life of its own following influen...

InterContinental Bandung: A Green Retreat on a Top of a Hill

Breath the fresh air in InterContinental Bandung Dago Pakar